Puzzle Kindergarten

← Back to the Portfolio

NAZIV PROJEKTA/PROJECT TITLE Dječji vrtić Kustošija, područni objekt Vrbani III/ Kindrgarten Kustošija, branch facility Vrbani IIITIPOLOGIJA/TIPOLOGY obrazovanje, vrtić ,jaslice/education,kindergarten, nursery LOKACIJA/LOCATION Vrbani,Zagreb, Croatia POVRŠINA PARCELE/SITE AREA 4450.0 m2 BRUTTO POVRŠINA/GROSS FLOOR AREA 2921.4 m2 KLIJENT/CLIENT Grad Zagreb/ City of Zagreb PROJEKTIRANJE/DESIGN  natječaj , 1. nagrada, 2008./ competiton 1st prize, 2008. IZVOĐENJE/CONSTRUCTION 2012.-2013. STATUS/STATUS izgrađeno/completed

Osnovna koncepcija objekta proizlazi iz zahtjeva lokacije i funkcionalnih potreba. Glavni ulaz u vrtić je sa šetnice na sjevernoj strani parcele, a u jaslice sa zapadne strane, sa prostora parkinga ili sa šetnice. Prilaz gospodarstvu je sa prometnice na južnoj strani. U oblikovnom smislu izdvajamo kubuse koji obuhvaćaju dječije dnevne boravke, orjentirane ka jugu, prema dvorištu za igru i nastavne procese; te kubuse gospodarstva, administracije i sale za više namjena orjentirane prema sjeveru. Objekt je koncipiran kao jedna sažeta izdužena forma koja se otvara prema jugu, kako bi se što više prostora oslobodilo za dječija igrališta. Jaslice su smještene u prizemlju a vrtić na prizemlju i katu. Kako bi se ostvarilo što više slobodnih površina za igru djece, kubus sa gornjim jedinicama je smaknut prema sjeveru, iznad gospodarstva, pvn-a i administracije, čime se oslobodio čitav prostor krova za boravak djece. S terase djeca centralnim stepeništem silaze na prirodni teren. Dječje jedinice su staklenim stijenama odijeljene od hodnika, stvarajaući istovremneo zatvorene ali komunikaciji otvorene prostore. Jedinice u prizemlju imaju svjetlike, koji izbijaju na terasu prvog kata i tamo formiraju žardinjere i prostor za sjedenje. Interieursko oblikovanje je prilagođeno uzrastu korisnika- žive boje podova i zidova, stvaraju poticajno i vedro okruženje za svakodenvni boravak. Pročelje je cjelovito oblikovano strukturom Al ploča u obliku puzzle-a u nekoliko neutralnih boja, a na isti način oblikovano je i popločenje terase i krova samo s gumenim puzzle pločama. Vrtić tako postaje svijetla ali i razigrana forma , smirenih tonaliteta, blage dinamike, ” osvježenje” u naselju već viđenog.

The basic concept premise emerges from the needs of the location as well as its functionality. The main entrance to the kindergarden is accessed from the walking path on the north side of the parcel, and the nursery from the west side, both from the paking area as well as from the path. Acess to the housekeeping/kitchen areas is located on the south side from the main street. The shape of the building consists of cubes that encompass the children’s living halls, which are on the south side, oriented towards the courtyard for play and the study processes; and the cubes for housekeeping/kitchen, administration and halls are oriented towards the North. The building is envisioned as one compact and elongated form taht opens up to the south, so as to free as much space as possible for the children’s playground. The nursery is located at the ground floor and the kindergarden both at the ground floor and first floor levels. In order to create as much playground areas as possible for the kids, the cube with the upper units is positioned towards the north, above the housekeeping/kitchen, multi-use, administration which opens up the roof area creating a space for the children. From the terrace, by the central stairway can access the natural grounds. The children’s units are divided by glass walls and separated from the hallway, creating simultaneously enclosed spaces while open to  communication. The ground level units have lamps, that emerge through to the first floor terrace forming there jardinieres and seating areas. The shaping of the interior is conformed to the age of its users – lively wall and floor colors, create a stimulating and fun environment for everyday use. The facade is completely formed of A1 puzzle shaped panels consisting of a couple of neutral colors, and the same shaping is applied to the terrace tiling as well as the roof, with the only distinction being rubber puzzle panels instead. The kindergarden as such becomes a light and playful form, with calm and nuanced tonalities, and a soothing dynamic which is a ‘refreshing’ aeasthetic in a neighbourhood where everything has already been seen.

www.vizkultura.hr

  • Filed under: Public
07small
08small
09small
10small
DFabijanic_0301_fin
IMG_8852b (3)
DFabijanic_2766
IMG_8967
IMG_8958
DFabijanic_0302
DFabijanic_0313
Trifecta03
Trifecta02
IMG_8905
IMG_8941
IMG_8906
IMG_8910t
IMG_8875t
IMG_8881
IMG_8897t